_

_

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Madrid -vinkit, osa 1.

Espanjan Madrid on ykkösmatkakohde hyvän viinin ja ruuan ystävälle. Lisäksi Hyvää Elämää edustaa mahdollisuus unohtumattomiin taide- sekä jalkapalloelämyksiin. Näitä kaikkea mahtuu hyvin yhteen pitkään viikonloppuun. Mikäli aikaa on enemmän, kannattaa vaikka vuokrata auto ja surauttaa sillä kaupungin ulkopuolelle viinitiloille.

Viinimielen Madridinmatka oli sateinen, mutta tunnelma saa silti täyden kympin. Kaikkia kaupunginosia ei sentään tässä ajassa ehtinyt käydä läpi, mutta melkoisen hyvin kaupungin alaa saa haltuun ihan kävelemällä, kun majoittuu keskeisellä paikalla.

Katukuvaa ja pintxoja


Myöhään perjantai-iltapäivänä, nälkäisenä & juuri perillä Madridissa. Askeleet veivät Museo del Jamón -ketjun paikkaan (tämä oli Carrera de San Jerónimolla, mutta 'Museoita' oli useita siellä täällä keskustassa). Lautasellinen ilmakuivattua Iberico-kinkkua oli mureimpia mitä Viinimieli suurena ilmakuivatun kinkun ystävänä on kuunaan maistanut Espanjasta tai Italiasta. Laatukinkkuannoksen hinta oli 9,50 euroa, varsin käypä näin hyvästä Ibericosta ja riittävä suupala kahdelle. Pikkulasillinen olutta hämmästyttää hinnaltaan suomalaisen turistin, olikohan tässä nyt joku virhe, tosiaanko vain 0,40 euroa...? Olut oli tässä paikassa parempi valinta kuin viini. Aamiaispaikkana Museo del Jamón on myös mitä mainioin ja edullinen, eurolla saa hyvänkokoisen leivän (bocadillo), pienemmät leivät vieläkin pikkuruisemmalla hinnalla.

Bocadillo ja kinkkuja rivissä
Museo del Jamón



Ensimmäistä illallispaikkaa lähdettiin hakemaan espanjalaisittain hyvin varhain, eli puoli yhdeksän aikaan kun ravintolat vasta avaavat ovensa. Pöytävarausta ei ollut, mutta turistien suosima Botín oli jäänyt kertomuksista mieleen siellä tarjottavan perinteisen (kokonaisena paistetun) maitoporsaan perusteella. Sinne siis. Tunnelma ja hälinä oli kotoisan espanjalaista, ravintola ikivanha ja puitteet sen mukaiset. Maitoporsas oli hiukan vähäsuolaista, eikä ehkä siksi herättänyt suurta ylistystä. Mutta nälkä lähti ja viinilista on fantastinen espanjalaisten viinien ystävälle. Muutamia viinejä oli listoilla myös muista maista, nimekkäitä nekin. Possun kanssa sopi mainiosti samettinen punaviini Matarromera Crianza 2011 Ribera del Duerosta.


Botín ja maitoporsas

Illallisen jälkeen poikkesimme vielä ihastuttavassa Mercado de San Miguelissa, missä on jokaisen Madridinkävijän PAKKO poiketa. Tässä kauppahallissa on kirjava joukko yrittäjiä, joilta voi ostaa liha- juusto-, kala- jne herkut erikseen. Lisäksi lasi viiniä ja sitten vaan johonkin pöydistä syömään. Siitä tulikin meille jokapäiväinen aperopaikka reissun aikana. Täytetyt oliivit olivat suosikki, lisäksi nassutettiin tietysti mm. jamónia ja juustoja. Ostereita ei lähdetty maistamaan, mutta hyvältä näyttivät kyllä kaikki merisiilit sun muut herkut tiskeissään.

bacalao, vino y olivos
Mercado de San Miguel


Jatkuu seuraavassa päivityksessä jottei tule liian pitkää postausta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti