_

_

perjantai 27. helmikuuta 2015

Cortona - Toscanan helmi

Italian Toscanassa riittää lähes yliannostukseen asti kauniita maisemia ja viehättäviä kyliä. Cortona on yksi kaikkein hienoimmista. Vetää turistin hiljaiseksi, kun miettii paikan tuhansia vuosia sitten alkaneen tarinan vaiheita. Ajan kerroksellisuus näkyy kylässä joka puolella. Väistämättä tulee miettineeksi kuinka älyttömän lyhyt on yhden pienen ihmisen elämä ajan ketjussa. Lukuisat sukupolvet toisensa jälkeen ovat näitä ihan samoja kivisiä katuja ja kirkon portaita tallanneet ennen meitä. Kivet pysyttelevät paikoillaan ja näkevät aikakausien, tapojen ja vuosisatojen vaihtuvan.

Cortonaa asuttivat etruskit jo ennen ajanlaskun alkua. Alueella tehdään yhä uusia hautalöytöjä ja opitaan näin lisää etruskien kulttuurista. Kapeita kujia, pieniä ikkunoita, jyrkkiä rinteitä, ikivanhoja rakennuksia; kaikkea tätä on Cortona. Melkein voi kuvitella olevansa toisessa ajassa ja kuulla hevosenkavioiden kopseen mukulakivikatuja vasten... Kunnes havahtuu ohi pörähtävän Fiatin hurinaan ja palaa nykyhetkeen.

Ja ne viinit! Jo etruskien tiedetään viljelleen viiniä Toscanassa, joten viininviljelyn perinteet ulottuvat alueella aikaan ennen ajanlaskun alkua. Cortona DOC -luokituksen alla löytyy punaista, valkoista ja jälkiruokaviiniä. Tehdään toki rosé- ja kuohuviinejäkin, mutta ne jäävät tämän luokituksen ulkopuolelle. Osa alueen tuottajista myös luokittelee viininsä muuten vain IGT -luokkaan, 'supertoscanalaisiksi'.

Cortonan tuottajat osaavat tehdä hienoja Merlot ja Cabernet Sauvignon -viinejä, mutta punaisten kuningas on Syrah. Ehdottomasti parhaita Viinimielen maistamia Syrah-viinejä, koko maailmassa. Niitä yhdistää mehukas marjaisuus/hedelmäisyys ja hyvä hapokkuus, mikä tekee viineistä tyylikkäitä. Yhtä tiettyä vallitsevaa tyyliä ei kuitenkaan ole. Tammenkäyttö vaihtelee, samoin se, korostuuko viinissä Syrah'n kukkaiset vai mausteiset ominaisuudet enemmän. Joka makuun siis löytyy sopiva Syrah.

Mikäli alueelle lähtee viinituristina, kannattaakin käydä mahdollisimman monella tuottajalla, jotta tulee Cortonan viinien koko kirjo tutuksi. Muutamana vinkkinä ainakin Villa Loggio, Baldetti sekä Antinori -konserniin kuuluva La Braccesca. Villa Loggion Bianco (Trebbiano+Sauvignon Blanc) on ihana hedelmäpommi, Tinia upea tammettamaton Syrah ja Curtun tyylikäs yhdistelmä marjaa sekä suklaista tammisuutta. Omistajaperhe pitää myös hotellitoimintaa viininteon ohessa. Baldettin mausteinen Crano oli se ihan ensimmäinen maistettu Cortonan Syrah ja ehkä siksi siitä jäi erityisen hyvä muisto. (Sattuu olemaan myös heidän huippuviininsä.) La Braccescan Achelo on ehkä 'The' täydellinen Syrah, jopa vielä parempi kuin 'isoveljensä' Bramasole, joka sekin on kyllä hieno.

Tällä hetkellä Alkon valikoimissa ei valitettavasti ole Cortonan alueen viinejä, mutta toivottavasti niitä vielä sinnekin saadaan. Sillä välin täytynee tutkia nettikauppojen valikoimia ja pitää silmät auki mikäli ravintoloissa sattuisi näihin törmäämään. Cortona on tunnelmaa, historiaa, kapeita jyrkkiä kujia ja aurinkoa, mutta ennen kaikkea Cortona = Syrah!

Steep street, colourful houses, barrels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti