_

_

lauantai 20. joulukuuta 2014

Varaslähtö jouluun

Tuttu ja turvallinen joulunpyhien lämmittäjä on Graham's LBV, eli Late Bottled Vintage Port. Viinimieli otti kuitenkin varaslähdön tässä suhteessa ja tunnelmoi portviinin samettisessa makumaailmassa jo monta yötä ennen joulua. Vaan tuopa ei haittaa, sillä tämä herkku säilyy vallan hyvin avattunakin, jopa muutamia viikkoja. (Oikeastaanhan vain arvostetuin portviinityyppi, eli 'vintage' on syytä nauttia samana tai seuraavana päivänä pullon aukaisemisesta.)

Mikäli portviinien mahtava maailma on vielä tuntematon ja haluaa aloittaa tutustumisen pienesti, tämä sama tuote löytyy Alkosta myös viiden senttilitran pikkuruisessa pullossa. Samoin hyvä vaihtoehto on kahden desin vetoinen Churchill's Reserve Port.

Graham's Late Bottled Vintage Port on tällä hetkellä vuosikertaa 2008. Jo nuuhkaisu lupaa roppakaupalla tummaa hillomarjaa, hentoisesti tuoksuu myös laku. Maku on karhunvatukkahilloinen ja mausteisen luumuinen. Alkoholi tuntuu tietenkin väkevöidyssä viinissä myös, mutta sehän taittuu taustalle kun kylkeen ottaa esimerkiksi palan Aura -juustoa. Rakastaako portviini enemmän Auraa vai Aura porttia? Joka tapauksessa iki-herkullinen liitto!

Mutta kuinka heti syyllistyimmekään ilmeiseen perusoletukseen, eli ehdottamaan, että portviini on vain joulun juttu... Niinhän se kyllä aika lailla on ollut, nimittäin suomalainen ei suuremmassa mittakaavassa porttia juuri nauti muulloin; joulusta on tullut 'se' sesonki. Viinimieli toivoo kuitenkin, että joulun ja pääsiäisen lisäksi näitä jaloja Douron laakson väkevöityjä viinejä maisteltaisiin myös muulloin. Tyylejä riittää.

Tässä jutussa mainittu tuottaja Graham's on edustettuna Alkon valikoimissa useammallakin eri tuotteella, joista muuten Crusted on ollut vuosia erityinen suosikki. Ja entäs ne kaikki muut fantastiset portviinituottajat sitten...? Näistä tulette vielä kuulemaan lisää, sillä tämä ei taatusti jää Viinimielen viimeiseksi portviini -kirjoitukseksi. Tällaisista herkuista juttua taatusti heruu.

Graham's LBV pullossa ja lasissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti