_

_

maanantai 29. joulukuuta 2014

Kuplivaa loppuvuotta

Paitsi keskellä vuoden suurinta juhlakautta, myös ihan arjessa viinimielihalut usein kohdistuvat rapean raikkaisiin kuohuviineihin. Lasissa ja suussa iloisesti poksahtelevat kuplat saavatkin viininystävän kuplivan hyvälle tuulelle.

Viinimielen kuohuviinilaseissa poksahtelevat useimmiten italialaisen Franciacortan tai  espanjalaisen Cavan kuplat, toki välillä samppanjankin. Mitään muuta yhteistä tekijää näille suosikeille on vaikea löytää, paitsi ehkä tietysti valmistuksessa käytetty perinteinen pullokäymismenetelmä. Tämä tuo kuohuviineihin kieltämättä tiettyä laatua ja hienostuneisuutta.

Mutta herkulliset kuplajuomat eivät rajoitu suinkaan vain edellämainittuihin kuohuviinityyppeihin. Hyvä esimerkki upeasta kuohuviinistä ilman perinteistä pullokäymismenetelmää on esimerkiksi Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles. Tämä Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc -kuohuviini on tyypillinen lajikkeelle. Siitä on helppo poimia tutut mustaherkukanlehden ja karviaisen aromit, jotka herauttavat veden kielelle. 

Aurinkoista joulupäivää Viinimieli juhlisti iki-suosikillaan Italiasta, Bellavista Franciacorta Brut. Tämä herkku on paitsi tyylikäs, myös runsas. Aromeissa ja maussa on raikkaan hedelmäisyyden lisäksi kirjava joukko yrttisiä ja kukkaisiakin vivahteita. Osa viinistä on käynyt ja kypsynyt tammitynnyreissä, mikä tuo ryhtiä, mutta ei jyrää ihastuttavaa hedelmäisyyttä. Tämä 'italiaano' pesee mennentullen monet samppanjat, joten toivottavasti se löytää tiensä yhä useamman viiniystävän erityisiin juhlahetkiin. Bellavista on upea tuottaja, johon kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin mikäli sattuu matkaamaan Franciacortan suuntaan.

Frozen Bellavista


Ja koska kuplat eivät rajoitu vain juhlaan, tässä vielä yksi vinkki laskeuduttaessa joulusta kohti uutta vuotta. Kinkun nassutuksen jälkeen maistuu nimittäin pitsa, meillä kera rosé-Cavan. Castellblanc Rosado Brut Cava on Viinimielen luottokuohu moneen menoon, mutta oli hauska huomata kuinka hyvin sen runsaahko marjaisuus toimi jopa suolaisen-makean 'BBQ-broileri-ananas-aurajuusto' -pitsan kanssa. Puolikas pullo on myös kätevä koko kun lasi tai pari riittää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti