_

_

perjantai 9. tammikuuta 2015

Aikamatka lasissa - muinaisolutta merenpohjasta

Kerta kaikkiaan uskomatonta kuinka meri kykenee säilömään aarteita viileissä syvyyksissään. Kesällä 2010 Ahvenanmaan saaristosta löytyi 1800-luvun alkupuolen hylky, jossa levänneestä samppanjasta uutisoitiin paljon. Lisäksi hylyn kätköissä lymysi olutta. Mittavan tutkimusprojektin aikana tästä oluesta löydettiin yhä elossa olevia maitohappobakteereja.

Ahvenanmaalainen olutpanimo Stallhagen lähti rekonstruoimaan tätä menneiden aikojen olutta. Lopputuloksena on Stallhagen Historic Beer 1843, 0,375 l / 4,5%. Citymarket -kauppiaamme oli ottanut tuotteen myyntiin, ja mielenkiinnolla lähdimme siihen tutustumaan. Etukäteen oli tiedossa, että tuote on lähes olemattomasti humaloitu, koska humala ei kuulunut oluen raaka-aineisiin ainakaan merkittävästi vielä varhaisella 1800-luvulla. Ihastuimme tähän tuotteeseen. Heti ensinuuhkaisu oli raikas, 'lagermainen' ja hennon maltainen. Olut ei vaahdonnut juuri lainkaan, makumaailmaa kuvaavat ehkä viljainen, hennon maltainen ja aavistuksen hiivainen, hiukan vehnäolutmainenkin. Raikas ja miellyttävä tuote! Maistoimme sen Riedelin 'perusviinilasista'.

Ainoa miinus on kova hinta, yli kuusi euroa pullolta. Sitä yrittää kyllä ymmärtää, kun luki, että osa tuotteen myynnistä ohjataan hyväntekeväisyyteen ja useamman vuoden tutkimustyö reseptin avaamisessa lienee ollut myös hintavaa työtä. Joka tapauksessa tämän oluen myötä 'tavallinenkin' ihminen pääsee 1800-luvun juomakulttuurin tunnelmiin. Samasta hylystä huutokaupattuja samppanjoitahan on päässeet maistamaan vain harvat.

Aika huikea juttu tämmöinen aikamatka lasissa. Ajatukset lähtevät lentoon maistellessa: kukahan lienee tehnyt kyseisen hylystä löytyneen oluen, kenelle se olikaan menossa, mitä mieltä aikalaiset mahtoivat olla tästä tuotteesta ja mahtoiko sellainen olla luksustuote tuohon aikaan... Kyytipoikana voi lukea vaikkapa Kaari Utrion 1800-luvulle sijoittuvia romaaneja, niin autenttinen tunnelma on taattu. Viinimieli suosittelee.

Pullo ja Riedelin lasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti